Babeczki red velvet z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej i cukier zmiksować. Cały czas miksując dodać jajko, cukier waniliowy i barwnik. Następnie dodawać na przemian kefir i mąkę miksując na średnich obrotach, a gdy te się skończą, dodajemy kakao. Gdy masa będzie jednolita, do małej miseczki wsypujemy sodę, zalewamy octem i mieszamy. Powstanie piana, którą szybko trzeba przełożyć do ciasta i miksować przez 10 sekund na średnich obrotach. Gotowe ciasto nakładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Upieczone odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy z foremek dopiero, gdy ostygną - inaczej mogą się rozwalić ( ja tak zepsułam 3 babeczki...). W każdej babeczce wykrawamy na środku dziurę na truskawkę, uważając by nie rozwalić babeczki. Gdy wszystkie będą już wydrążone, należy umyć i odszypułkować truskawki (w tej kolejności!), po czym osuszone wkładać po jednej do babeczek.
Składniki na krem wkładamy do miski i miksujemy przez 5 minut na najwyższych obrotach. Gotowy krem nakładamy do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdą i dekorujemy babeczki. Należy przy tym pamiętać, żeby spomiędzy kremu i ciasta nie wystawała nasza niespodzianka, czyli truskawka schowana w środku.
Komentarze