Babeczki red velvet

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne na Walentynki

  • 40 min

Składniki:

  • 250 gram mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    100 gram masła
    200 gram cukru
    płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2 jajka
    175 gram maślanki (dałam pół na pół mleko z jogurtem)
    łyżeczka octu jabłkowego

    masa:
    serek naturalny
    cukier puder
    kolorowy cukier

Babeczki red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, barwnik i sodę.
    W drugiej misce utrzeć cukier z masłem, dodać ekstrakt, jajka, maślankę, ocet i zmiksować.
    Połączyć zawartość dwóch misek, zmiksować na gładkie ciasto.
  • 2. Przelać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.
    Piec w temp. 170 st.C przez 20 minut.
  • 3. Po wystudzeniu dekorować masą z wymieszanego serka z cukrem pudrem.
    Posypać dekoracyjnym cukrem kolorowym.

Porady

Jeśli chcesz bardziej czerwone babeczki, dodaj mniej kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy