Babeczki puchowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rozpływają się w ustach i kuszą wyglądem.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    20 dag masła
    1 i 3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek oleju
    1 łyżka octu
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    otarta skórka z połowy pomarańczy
    1 łyżka soku z pomarańczy
    otarta skórka z limonki
    3 łyżeczki soku z limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Jajko Lukier

Babeczki puchowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka i ubijać na puszystą masę ok. 5 minut na wysokich obrotach miksera. Wsypać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wlać olej oraz ocet - nadal miksować. Na koniec dodać obie mąki i znów zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
  • 2. Powstałą masę podzielić na 3 części. Jedną część pozostawić bez dodatków. Do drugiej części dodać skórkę i sok z pomarańczy (można dodać również kandyzowaną skórkę, jeśli ktoś nie lubi świeżej skórki)) - wymieszać. Do trzeciej części dodać skórkę i sok z limonki - wymieszać.
  • 3. Ciasto przekładać do papilotek umieszczonych w foremce. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 minut.
  • 4. Wystudzone babeczki udekorować lukrem i np. kandyzowanymi owocami lub kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Limonka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować