Babeczki puchowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka i ubijać na puszystą masę ok. 5 minut na wysokich obrotach miksera. Wsypać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wlać olej oraz ocet - nadal miksować. Na koniec dodać obie mąki i znów zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
2.Powstałą masę podzielić na 3 części. Jedną część pozostawić bez dodatków. Do drugiej części dodać skórkę i sok z pomarańczy (można dodać również kandyzowaną skórkę, jeśli ktoś nie lubi świeżej skórki)) - wymieszać. Do trzeciej części dodać skórkę i sok z limonki - wymieszać.
3.Ciasto przekładać do papilotek umieszczonych w foremce. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 minut.
4.Wystudzone babeczki udekorować lukrem i np. kandyzowanymi owocami lub kolorową posypką.
Komentarze