Babeczki podwójnie czekoladowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, małe, czekoladowe z orzechami. Muffinki które zawsze wychodzą.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    (jeżeli masz problem z tolerancją glutenu: 1/2 kukurydzianej, 1/2 migdałowej)
    1/2 szklanki tartych orzechów włoskich
    1/2 szklanki grubo pokruszonych orzechów włoskich
    3 łyżki kakao
    2 jajka
    4 łyżki śmietany 18%
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    100g płatków czekoladowych do wypieków lub pokruszona czekolada mleczna

    ponad to bita śmietana, mascarpone lub polewa czekoladowa do ozdobienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki podwójnie czekoladowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
    Jajka z cukrem ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy olej oraz śmietanę.
  • 2. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, orzechy, chrupki czekoladowe, kakao i proszek do pieczenia.
  • 3. Łączymy wszystko razem, przekładamy do papilotek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.

    Ozdabiamy bitą śmietaną, mascarpone lub polewą czekoladową.

Porady

Muffinki najlepiej smakują mocno naszpikowane chrupkami czekoladowymi podane z bitą śmietaną wymieszaną z mascarpone. Dodatkowo po górze muffinki można posypać startymi na tarce orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować