Babeczki: pochwała borówki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wybaczcie kiepskie zdjęcie ale jakoś nie miałam weny do ustawienia zdjęcia, ale babeczki za to są przepyszne i to chyba najważniejsze:

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki typ 450
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 g masla
    80 g cukru
    20 g cukru z wanilia ( domowego)
    2 jajka
    120 g borówek amerykańskich
    2-3 łyżki śmietany 12%
    1 opakowanie galaretki pina colada

    Krem:

    120 g serka mascarpone
    2 czubate łyżki konfitury morelowej
    skórka otarta z 1 cytryny
    1 opakowanie galaretki pina colada

    Dodatkowo:
    20 g borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki: pochwała borówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Odłożyć na bok.
  • masło utrzec na puch 2. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać oba rodzaje cukru i utrzeć na puch mikserem.
  • dodac jajka 3. Następnie dodać po jednym jajku ( gdy pierwsze dobrze połączy się z masą maślaną dodać drugie - cały czas ucierając).
  • dodać śmietanę 4. Następnie dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać mikserem. Wsypać proszek z galaretki i dobrze mikserem połączyć go z masą.
  • wsypać mąkę 5. Do masy maślano-jajecznej stopniowo wsypywać mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany i dobrze ją połączyć z resztą składników.
  • dać borówki 6. Na koniec dodać opłukane i suche borówki. Wymieszać łyżką.
  • ciasto nałożyć do foremek 7. Do foremek na muffinki nakładać porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st i piec około 20-22 minut do tzw. suchego patyczka. Potem wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika i dać ciastkom odpocząć. Wyjąć z foremek i ostudzić na kratce.
  • do serka dodać konkiturę 8. Krem: W czasie gdy babeczki się pieką przygotować krem. Do miski przełożyć serek, dodać konfiturę i skórkę z cytryny. Wymieszać dobrze mikserem.
  • dodać proszek galaterki 9. Gdy składniki dobrze się połączą, partiami wsypywać proszek galaretki i łączyć go z masą ( zbierać to co osiądzie na bokach miski). Gotowy krem odstawić do lodówki.
  • 10. Wykonanie: Zimny krem przełożyć do szprycy. Na zimna babeczkę wycisnąć porcję kremu zaczynając od środka i kierując się coraz bardziej ku bokom. Na krem ułożyć borówki ( ilość dowolna). Babeczka gotowa. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować