Wybaczcie kiepskie zdjęcie ale jakoś nie miałam weny do ustawienia zdjęcia, ale babeczki za to są przepyszne i to chyba najważniejsze:
45 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masla
80 g cukru
20 g cukru z wanilia ( domowego)
2 jajka
120 g borówek amerykańskich
2-3 łyżki śmietany 12%
1 opakowanie galaretki pina colada
Krem:
120 g serka mascarpone
2 czubate łyżki konfitury morelowej
skórka otarta z 1 cytryny
1 opakowanie galaretki pina colada
Babeczki: pochwała borówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Odłożyć na bok.
2.Do drugiej miski przełożyć masło, dodać oba rodzaje cukru i utrzeć na puch mikserem.
3.Następnie dodać po jednym jajku ( gdy pierwsze dobrze połączy się z masą maślaną dodać drugie - cały czas ucierając).
4. Następnie dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać mikserem. Wsypać proszek z galaretki i dobrze mikserem połączyć go z masą.
5. Do masy maślano-jajecznej stopniowo wsypywać mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany i dobrze ją połączyć z resztą składników.
6. Na koniec dodać opłukane i suche borówki. Wymieszać łyżką.
7. Do foremek na muffinki nakładać porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st i piec około 20-22 minut do tzw. suchego patyczka. Potem wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika i dać ciastkom odpocząć. Wyjąć z foremek i ostudzić na kratce.
8.Krem: W czasie gdy babeczki się pieką przygotować krem. Do miski przełożyć serek, dodać konfiturę i skórkę z cytryny. Wymieszać dobrze mikserem.
9.Gdy składniki dobrze się połączą, partiami wsypywać proszek galaretki i łączyć go z masą ( zbierać to co osiądzie na bokach miski). Gotowy krem odstawić do lodówki.
10. Wykonanie: Zimny krem przełożyć do szprycy. Na zimna babeczkę wycisnąć porcję kremu zaczynając od środka i kierując się coraz bardziej ku bokom. Na krem ułożyć borówki ( ilość dowolna). Babeczka gotowa. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
Komentarze