Babeczki Pina Colada

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Miękkie i puszyste babeczki o delikatnym kokosowo-ananasowym smaku. Dzięki temu, że ananas jest bardzo drobno pokrojony, jest właściwie niewyczuwalny w konsystencji, a nadaje fantastycznej wilogoci ciastu. Babeczki udekorowałam kremem budyniowym z mlekiem kokosowym, a smak wzmocniłam nieco likierem.

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Babeczki

    wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

    240g mąki tortowej
    280g drobnego cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    80g masła
    200ml mleka kokosowego
    50ml mleka
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    2 jajka
    1/2 puszki ananasa
    2 łyżki kokosu

    Krem:

    4 żółtka
    110g cukru
    250ml mleka kokosowego
    150ml mleka
    2 1/2 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 mąki ziemniaczanej
    250g masła w temperaturze pokojowej
    2 łyżki likieru kokosowego

    Dodatkowo:

    kokos do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Krem Krem budyniowy

Babeczki pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ananas odsączyć i pokroić na malutkie kawałki. Mleko kokosowe, mleko i ziarenka wanilii wymieszać.
  • 2. Do misy miksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól – wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Zmniejszyć obroty miksera i w dwóch częściach dodać mleko. Następnie dodawać po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Na końcu dodać ananas, kokos i dobrze wymieszać. Masę przełożyć doprzygotowanych papilotek do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki delikatnie wyciągnąć z formy i ułożyć na kratce kuchennej do wystudzenia.
  • 3. Przygotować budyń na krem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1/4 szklanki mleka, a następnie obie mąki. Resztę mleka i mleko kokosowe przelać do garnuszka, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i do gotującego się mleka wlać masę żółtkową cały czas mieszając. Podgrzewać do zagotowania, nie przerywając mieszania. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Dodać likier kokosowy i zmiksować jeszcze przez chwilę.
  • 4. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i dekorować babeczki. Posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować