Babeczki piernikowe z ciasteczkowymi ludzikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Masło rozpuszczamy, studzimy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, miód, roztopione masło i kefir i wszystko ze sobą mieszamy. Następnie składniki obu mis łączymy ze sobą, dodajemy suszoną żurawinę i delikatnie mieszamy całość do połączenia się składników ze sobą.
Blachę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2.Ciasteczkowe ludziki: Mąkę łączymy z kakaem, dodajemy żółtka, masło, cukier puder i wyrabiamy ciasto. Następnie odkładamy do lodówki na ok 30min. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy ciasto i foremkami wycinamy ludziki (mogą to być także bałwanki, gwiazki, choineczki itp.) Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy, gdy zesztywnieje dodajemy stopniowo cukier puder, cały czas ubijając, następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone. Ubijamy aż krem będzie sztywny, bez grudek.
4.Gdy babeczki ostygną rękawem cukierniczym dekorujemy je kremem, w który następnie wkładamy ciasteczkowe ludziki. (Rękaw cukierniczy można zastąpić np. papierem do pieczenia zwiniętym w rulon i odciętą końcówką.)
Komentarze