Babeczki piernikowe z ciasteczkowymi ludzikami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na pewno spodobają się dzieciom i nie tylko.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BABECZKI:
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 80 gramów
    - miód: 1 łyżka
    - kefir: 0.75 szklanki
    - olej: 6 łyżek
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - przyprawa korzenna do piernika: 1 łyżeczka
    - suszona żurawina: 1 szklanka
    LUDZIKI CZEKOLADOWE:
    - mąka pszenna: 110 gramów
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - kakao: 2 łyżki
    - masło: 10 dekagramów
    - żółtka: 2 sztuki
    KREM:
    - śmietana kremówka 36%: 1 szklanka
    - serek mascarpone: 200 gramów
    - cukier puder: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki piernikowe z ciasteczkowymi ludzikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Masło rozpuszczamy, studzimy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, miód, roztopione masło i kefir i wszystko ze sobą mieszamy. Następnie składniki obu mis łączymy ze sobą, dodajemy suszoną żurawinę i delikatnie mieszamy całość do połączenia się składników ze sobą.

    Blachę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Ciasteczkowe ludziki: Mąkę łączymy z kakaem, dodajemy żółtka, masło, cukier puder i wyrabiamy ciasto. Następnie odkładamy do lodówki na ok 30min. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy ciasto i foremkami wycinamy ludziki (mogą to być także bałwanki, gwiazki, choineczki itp.) Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 3. Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy, gdy zesztywnieje dodajemy stopniowo cukier puder, cały czas ubijając, następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone. Ubijamy aż krem będzie sztywny, bez grudek. 

  • 4. Gdy babeczki ostygną rękawem cukierniczym dekorujemy je kremem, w który następnie wkładamy ciasteczkowe ludziki. (Rękaw cukierniczy można zastąpić np. papierem do pieczenia zwiniętym w rulon i odciętą końcówką.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować