muffinki orzechowe z wafelkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Babeczki to zawsze świetny sposób na szybką słodką przekąskę, zwłaszcza dla dzieci. Te zrobiłam w trochę jesiennym już smaku a dodatek wafelków świetnie się sprawdził.

  • 45 min

Składniki:

  • na 6 sztuk:
    na ciasto:
    140 g mąki
    55 g drobnego cukru
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
    1 jajko
    150 ml jogurtu
    5 łyżek oleju
    na wierzch:
    200 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 opakowanie śmietan fixu
    łyżka posiekanych orzechów włoskich
    1 duży wafelek z nadzieniem orzechowym
    30 g czekolady
    łyżka mleka

Muffinki orzechowe z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto na muffinki: mąkę przesiać, wszystkie suche składniki wmieszać razem. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć wszystko razem za pomocą rózgi. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 180*C około 20 minut. Wystudzić.
  • 2. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Wafelek i orzechy posiekać i posypać po bitej śmietanie. Czekoladę i mleko rozpuścić nad parą i polać babeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Komentarze

Podobne przepisy