Babeczki orzechowe z kremem kawowym i polewą czekoladową

5 (1 ocen)

  • 35 min

W tych walentynkowych babeczkach połączyłam ciasto orzechowe, kawę, czekoladę i wyszło bardzo zgrane trio.

  • 35 min

Składniki:

  • Babeczki orzechowe:
    Składniki na około 12 sztuk
    90 g zmielonych orzechów laskowych
    4 łyżki roztopionego masła
    80 g drobnego cukru do wypieków
    otarta skórka z połowy cytryny
    70 g mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka

    Krem kawowy:
    200 g miękkiego masła
    80 g cukru pudru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

    Polewa czekoladowa:
    100 g czekolady mlecznej

    Dodatkowo:
    Orzechy laskowe w czekoladzie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki orzechowe z kremem kawowym i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zmielonych orzechów dodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem miksujemy. Formę do muffinek wykładami papilotkami, przekładamy do nich ciasto. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC.Masło miksujemy do momentu aż będzie puszyste, dodajemy porcjami cukier puder. Dolewamy kawę, ponownie miksujemy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy nim wystudzone babeczki.

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, wystudzoną polewamy babeczki.
    Wierzch dekorujemy orzeszkiem w czekoladzie.

    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować