W tych walentynkowych babeczkach połączyłam ciasto orzechowe, kawę, czekoladę i wyszło bardzo zgrane trio.
35 min
Składniki:
Babeczki orzechowe:
Składniki na około 12 sztuk
90 g zmielonych orzechów laskowych
4 łyżki roztopionego masła
80 g drobnego cukru do wypieków
otarta skórka z połowy cytryny
70 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
Krem kawowy:
200 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Babeczki orzechowe z kremem kawowym i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do zmielonych orzechów dodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem miksujemy. Formę do muffinek wykładami papilotkami, przekładamy do nich ciasto. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC.Masło miksujemy do momentu aż będzie puszyste, dodajemy porcjami cukier puder. Dolewamy kawę, ponownie miksujemy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy nim wystudzone babeczki.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, wystudzoną polewamy babeczki.
Wierzch dekorujemy orzeszkiem w czekoladzie.
Komentarze