Babeczki orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

rodzinny przepis! babeczki idealne na przyjęcie lub spotkanie w gronie najbliższych lub po prostu jako dodatek do kawy! ładnie się prezentują i smakują także dzieciom

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 żółtka (białka piana)
    20dkg orzechów
    1szklanka bułki tartej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyzki mąki ziemniaczanej
    15 dkg margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa
    margaryna
    żółtko
    cukier puder

    do dekoracjii galaretka

Babeczki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żółtka utrzeć z cukrem pudrem i margaryną. Dodać drobniutko posiekane orzechy, mąke ziemniaczaną , mąkę pszenną z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. utrzeć i dodać bułkę tartą. na koniec do powstałej masy dodajemy ubitą pianę z białek.

    Przygotowaną masą wypełniamy foremki w kształcie babeczek.
    pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C około 20min (aż sie lekko zarumienią)

    upieczone babeczki pozostawiamy do ostygnięcia a nasteąpnie dekorujemy masą robiąc wokoło kupeczki szprycą do dekoracji tortów. środek wypełniamy galaretką i wstawiamy do lodówki by masa stwardła!

    masa:
    margarynę ucieramy mikserem z żółtkiem i cukrem pudrem (dodajemy tyle aby masa była słodka)

Porady

napełniając foremki robimy lekkie wgłębienie gdyż podczas pieczenia ciasto wyrośnie. jeśli do masy dodamy za dwie łyżki kakao to masa będzie brązowa!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy