Babeczki motyle

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piękne i delikatne babeczki w sam raz na spotkanie dla dzieci. Moje córeczki miały babskie party i takie babeczki były super pomysłem, może i Wam się spodobają.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml mleka
    2 łyżki syropu z malin
    100 ml oleju
    2 jajka
    200 g mąki
    100 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    różowy barwnik- ewentualnie
    450 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Muffinki

Babeczki motyle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mokre składniki wymieszać z suchymi 1. Mleko delikatnie podgrzać.
    Do jednej miski przesypać mąkę, dodać cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Do drugiej miski przelać mleko, syrop. Wymieszać. Wbić jajka. Stale mieszając dodać olej. Dokładnie roztrzepać trzepaczką. Na koniec dodać barwnik i porządnie połączyć go z masą płynną. Dodać sypkie składniki i wymieszać tylko do połączenia składników .
  • papilotki wypełnić ciastem 2. Przełożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek do muffinek , to około 2 łyżki ciasta. Piec w 180 st około 20- 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 3. Ściąć „czapeczkę”. Przekroić ją na pół.
    Śmietanę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem i zagęstnikami. Szprycą wyciskać krem na każdą babeczkę. Układać kawałki ciasta obracając je okrągłą stroną do siebie, aby tworzyły coś na kształt skrzydeł. Opórszyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować