Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babeczki z dodatkiem marchewki są wilgotne, pachnące i aromatyczne.

Składniki:

  • 50 g cukru brązowego
    150 g cukru
    4 jajka
    1 łyżka skórki z pomarańczy*
    1 szk oleju rzepakowego
    0,5 szk mąki żytniej typ 2000
    1,5 szk maki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy do pierników
    300 g marchewki
    0,5 szk rodzynek
    Lukier
    1 białko
    cukier puder
    Karmelizowana marchewka
    1 większa marchewka
    1 łyżeczka skórki pomarańczowej*
    3 łyżeczki cukru
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do naczynia z robota wbić jajka dodać skórkę z pomarańczy, cukry i zmiksować. Dodać mąkę żytnią przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, olej i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Dodać startą marchewkę, rodzynki i wymieszać łopatką. Na koniec dodać przyprawę i wymieszać. Ciasto rozlać do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 st. Lukier: przesiać około 1 szklanki cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolita konsystencję. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby nie spływał. Jeśli jest za rzadki dodać cukru pudru i ponownie zmiksować. Marchewkę oczyścić, umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Do rondelka wlać wodę dodać cukier, skórkę i zagotować. Dodać starta marchewkę i mieszając smażyć do całkowitego wyparowania płynu. *Pomarańczę na skórkę pomarańczową sparzyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować