Babeczki marchewkowe z pomarańczą

0 (0 ocen)

Cudownie miękkie, bajecznie wilgotne i mega pyszne. W smaku wyraźnie pomarańczowe, pięknie pachnie i ma fantastyczny kolor. Lekki krem jest tu idealny. Jest delikatny i świetnie komponuje się ze resztą. Baaardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony Diana's Desserts.

Składniki:

  • Babeczki:

    75g masła
    170g drobnego cukru
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka skórki otartej z pomarańczy (mniej więcej z 2 pomarańczy)
    2 jajka
    1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
    150g mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    7 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (lekko podgrzanego)

    Krem:

    80g serka mascarpone
    200g śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    1 śmietan-fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki marchewkowe z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Masło, cukier, miód i skórkę z pomarańczy utrzeć na jasną masę. Dodać po jednym jajku – kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodać marchewkę i wymieszać
  • 3. Do lekko podgrzanego soku z pomarańczy dodać sodę oczyszczoną i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miksując na wolnych obrotach do masy marchewkowej w trzech częściach dodać mąkę na przemian z sokiem z sodą, zaczynając i kończąc na mące. Mieszać tylko do połączenia się składników. Masa może wyglądać na zważoną, ale nie należy się tym przejmować.
  • 4. Masę przełożyć do przygotowanych foremek do 2/3 wysokości. Nie nakładać za dużo, bo babeczki mocno rosną podczas pieczenia. Piec przez 20-25 minut, do suchego patyczka, wystudzić.
  • 5. Przygotować krem. Serek mascarpone i kremówkę chwilę zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodać cukier puder wymieszany z wanilią i śmietan-fixem i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania sztywnego kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką (u mnie Wilton 1M) i udekorować wystudzone babeczki.

Porady

Wszystkie składniki na babeczki muszą być w temperaturze pokojowej. Użyłam prostokątnych foremek o górnych wymiarach 6x10cm, ale świetnie nadadzą się też zwykłe papilotki do babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować