Babeczki marchewkowe z nagietkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Aromatyczne babeczki i jadalne kwiaty w kolejnej odsłonie. Nagietki podobnie jak marchewka zawierają dużo beta-karotenu, który bardzo korzystnie wpływa na wygląd naszej skóry.

  • 25 min

Składniki:


  • 2 pełne szklanki startej marchewki
    1 szklanka płatków nagietka
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka imbiru
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    szczypta soli
    4 jaja
    3/4 szklanki oleju roślinnego
    3/4 szklanki cukru
    łyżeczka aromatu rumowego


    lukier
    białko z jednego jaja
    szklanka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny

Babeczki marchewkowe z nagietkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połącz w jednej misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i przyprawę do piernika.
  • 2. W drugiej misce wymieszaj ze sobą startą na dużych oczkach marchewkę, olej, jajka i aromat oraz płatki nagietka.
  • 3. Połącz ze sobą składniki mokre i suche delikatnie mieszając.Nastaw piekarnik na grzanie na 180 stopni.
  • 4. Po nałożeniu masy do papilotek wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut.

  • babeczki marchewkowo- nagietkowe 5. Podczas pieczenia można zrobić lukier; wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubijać mikserem aż do uzyskania gęstej masy. Nakładać na lekko przestudzone babeczki i posypać płatkami nagietków.

    Smacznego!

Porady

Do ciasta dodatkowo można dodać cynamon, a aromat można zastąpić na przykład pomarańczowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy