Pyszne babeczki pomarańczą i makiem pachnące...polecam bo są wyśmienite!
60 min
Składniki:
Na 16 sztuk babeczek;
350 g mąki pszennej
180 g płynnego miodu prawdziwego
180 g margaryny lub masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża pomarańcza
4 jajka
3 łyżki mleka
2 łyżki suchego maku
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki soku z pomarańczy
Do dekoracji:
domowa skórka pomarańczowa kandyzowana
Babeczki makowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę obrać ze skórki ,połowę pomarańczy pokroić w dosyć grubą kostkę ,z reszty pomarańczy wycisnąć dobrze sok. Margarynę utrzeć z płynnym miodem ,wbijać po jednym jajku cały czas ucierając ciasto,dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,połączyć z mlekiem dosypać mak dodać pokrojoną pomarańczę oraz sok z reszty pomarańczy, wymieszać delikatnie wszystko razem mikserem.
2.Foremkę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami i nakładać łyżką ciasto ,wstawić do rozgrzanego do 180* piekarnika i piec babeczki 20 min aż nabiorą złotego koloru.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
3. Lukier pomarańczowy; Cukier puder utrzeć z wyciśniętym świeżo sokiem z pomarańczy,lukrem posmarować jeszcze ciepłe babeczki obsypać grubo skórką pomarańczową
Komentarze