Została mi masa budyniowa po rurkach i wpadłam na pomysł zrobienia takich babeczek przy święcie Dnia Kobiet.
60 min
Składniki:
Ciasto kruche ok. 26 szt:
250 g mąki pszennej przesianej przez sitko
125 g margaryny prosto z lodówki pokrojonej w kostkę
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
2 łyżki maku
krem budyniowy:
0,5 l mleka
10 łyżek cukru
opakowanie (14g) cukru waniliowego
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
250g miękkiej margaryny np. Tortowa z Biedronki
Babeczki makowe z masą budyniową i dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski podać margarynę i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny.
2.W kubku mieszamy mąkę ziemniaczaną + pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku z cukrami. Do wrzącego mleka wlewamy masę z kubka, gotujemy na wolnym ogniu jak budyń do zgęstnienia. Budyń wystudzić. Margarynę zmiksować na puch, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do uzyskania kremu budyniowego.
3.Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra dół. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrajać foremkami na babeczki, a następnie ciastem obłożyć je. Lekko docisnąć do brzegów i dna. Piec 15 min góra dół. Po upieczeniu oddzielić ciasto od foremek przestudzić.
Komentarze