Babeczki makowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piekę je na różne okazje święta czy urodziny. Zmieniam tylko dekorację

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 12 sztuk
    3 jajka
    ½ szklanki cukru
    3 łyżki mielonego maku
    ½ szklanki mleka
    ½ szklanki oleju
    ½ olejku migdałowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    11-12 łyżek mąki tortowej
    12 kostek mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Babeczki makowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogrzane jajka ucierać razem z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać olej, olejek migdałowy oraz mleko i zmiksować. Na końcu dodajemy mak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na dno foremek do muf finek wylewamy po trochę ciasta i wciskamy w nie po kostce czekolady. Następnie czekoladę zakrywamy ciastem do wysokości 7/8 foremki. Pieczemy w 180 stopniach około 20-23 minuty. Najpyszniejsze są letnie gdy jeszcze czekolada w środku nie zastygnie ale równie smaczne są na następny dzień, ponieważ długo są wilgotne. Gotowe babeczki dekoruję lukrem z cukru pudru i soku z limonki oraz skórką pomarańczową.

Porady

Do przygotowania używam maku już mielonego. Oszczędza to sporo czasu. Mak tylko zaparzam gorącą wodą lub mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babeczki makowe z marcepanem

To może cię zainteresować