Piekę je na różne okazje święta czy urodziny. Zmieniam tylko dekorację
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na 12 sztuk
3 jajka
½ szklanki cukru
3 łyżki mielonego maku
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju
½ olejku migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
11-12 łyżek mąki tortowej
12 kostek mlecznej czekolady
Babeczki makowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogrzane jajka ucierać razem z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać olej, olejek migdałowy oraz mleko i zmiksować. Na końcu dodajemy mak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na dno foremek do muf finek wylewamy po trochę ciasta i wciskamy w nie po kostce czekolady. Następnie czekoladę zakrywamy ciastem do wysokości 7/8 foremki. Pieczemy w 180 stopniach około 20-23 minuty. Najpyszniejsze są letnie gdy jeszcze czekolada w środku nie zastygnie ale równie smaczne są na następny dzień, ponieważ długo są wilgotne. Gotowe babeczki dekoruję lukrem z cukru pudru i soku z limonki oraz skórką pomarańczową.
Porady
Do przygotowania używam maku już mielonego. Oszczędza to sporo czasu. Mak tylko zaparzam gorącą wodą lub mlekiem.
Komentarze