Babeczki kule śnieżne

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo efektowne i smaczne babeczki kule śnieżne

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 12 babeczek:

    Ciasto:
    120g mąki tortowej @gdanskiemlyny
    120g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    120g masła w temp. pokojowej
    2 jajka w temp. pokojowej
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    2 łyżki mleka

    Konfitura żurawinowa:
    100g świeżej żurawiny
    sok z 1/2 cytryny
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki wody
    1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej
    1/4 opakowania żel-fixu

    Krem:
    400ml śmietanki 36%
    200g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

    Dodatkowo do ozdobienia:
    wiórki kokosowe (opcjonalnie)

    Kule:
    3 opakowania żelatyny w listkach @droetkerpolska + woda do zamoczenia żelatyny
    4 łyżki zimnej wody
    balony+odrobina oleju do ich natłuszczania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki kule śnieżne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wykonania baloników z żelatyną jako imitacji szklanej kuli. Balony napompować i dobrze zawiązać. Powinny być nieco większe niż średnica papilotek do babeczek. Żelatynę w listkach wkładać po kolei do miseczki z zimną wodą. Wody powinno być tyle, aby cała żelatyna była zakryta. Odstawić na kilka minut do zmiękczenia listków żelatyny. Następnie odcisnąć nadmiar wody, listki przełożyć do garnuszka, dodać 4 łyżki wody i na wolnym ogniu podgrzewać, aż żelatyna będzie całkowicie płynna.
  • 2. Każdy balonik dokładnie zamoczyć w płynnej żelatynie i odstawić na 10 minut, aby żelatyna lekko wyschła. W ten sposób maczać każdy balon łącznie 3 razy w odstępach 10-15 minut. Baloniki umocować na patykach od szaszłyków w miejscu nad wiązaniem w ten sposób, aby patyki obciążyć nakładając coś ciężkiego na nie, a balony mogły zwisać niczego nie dotykając, np. na blacie kuchennym. W ten sposób zostawić balony do wyschnięcia najlepiej na noc.
  • 3. Następnego dnia przygotować konfiturę żurawinową. Świeże owoce żurawiny wsypać do garnka, dodać wodę, sok z pomarańczy i cukier. Wszystko zagotować, aż żurawina się rozpadnie. Po zagotowaniu dodać żel-fix i gotować do momentu, aż piana zniknie. Całość zblendować, dodać ekstrakt migdałowy i pastę waniliową. Wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Następnym krokiem jest upieczenie babeczek. Suche składniki wymieszać w misie i odstawić. Do drugiej miski włożyć masło i zacząć ucierać. Kiedy będzie już puszyste dodać cukier i całość chwilę ubijać razem. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy i resztę mokrych składników. Wymieszać wszystko do połączenia. Dodać przesiane przez sito suche składniki i wymieszać ręcznie całość tylko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładać do papilotek do 1/2 ich wysokości. Babeczki piec w 180 stopniach na funkcji góra-dół około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • 5. Kiedy babeczki wystygną wydrążyć w nich otwór, aby następnie napełnić go musem żurawinowym. Należy przy tym uważać, aby nie przebić się łyżeczką do spodu- trochę ciasta powinno zostać na dnie.
  • 6. Wszystkie składniki na krem włożyć do miski i ubić do uzyskania sztywnego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na wierzch babeczek tak, aby minimalnie wystawał za brzeg babeczki. Można dodatkowo wierzch udekorować wiórkami kokosowymi.
  • 7. Na górze babeczek położyć dowolną dekorację, która zmieści się w kuli. Mogą to być np. małe gałązki lub czekoladowe Mikołaje.
  • 8. Przed nałożeniem kuli na babeczkę należy spuścić powietrze z balona i ewentualnie lekko obciąć otwór tak, aby móc nałożyć kulę na babeczkę i aby zmieściły się w środku ozdoby. Następnie delikatnie nałożyć kulę z żelatyny na wierzch babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować