Babeczki kule śnieżne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od wykonania baloników z żelatyną jako imitacji szklanej kuli. Balony napompować i dobrze zawiązać. Powinny być nieco większe niż średnica papilotek do babeczek. Żelatynę w listkach wkładać po kolei do miseczki z zimną wodą. Wody powinno być tyle, aby cała żelatyna była zakryta. Odstawić na kilka minut do zmiękczenia listków żelatyny. Następnie odcisnąć nadmiar wody, listki przełożyć do garnuszka, dodać 4 łyżki wody i na wolnym ogniu podgrzewać, aż żelatyna będzie całkowicie płynna.
2.Każdy balonik dokładnie zamoczyć w płynnej żelatynie i odstawić na 10 minut, aby żelatyna lekko wyschła. W ten sposób maczać każdy balon łącznie 3 razy w odstępach 10-15 minut. Baloniki umocować na patykach od szaszłyków w miejscu nad wiązaniem w ten sposób, aby patyki obciążyć nakładając coś ciężkiego na nie, a balony mogły zwisać niczego nie dotykając, np. na blacie kuchennym. W ten sposób zostawić balony do wyschnięcia najlepiej na noc.
3.Następnego dnia przygotować konfiturę żurawinową. Świeże owoce żurawiny wsypać do garnka, dodać wodę, sok z pomarańczy i cukier. Wszystko zagotować, aż żurawina się rozpadnie. Po zagotowaniu dodać żel-fix i gotować do momentu, aż piana zniknie. Całość zblendować, dodać ekstrakt migdałowy i pastę waniliową. Wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
4.Następnym krokiem jest upieczenie babeczek. Suche składniki wymieszać w misie i odstawić. Do drugiej miski włożyć masło i zacząć ucierać. Kiedy będzie już puszyste dodać cukier i całość chwilę ubijać razem. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy i resztę mokrych składników. Wymieszać wszystko do połączenia. Dodać przesiane przez sito suche składniki i wymieszać ręcznie całość tylko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładać do papilotek do 1/2 ich wysokości. Babeczki piec w 180 stopniach na funkcji góra-dół około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika i wystudzić na kratce.
5.Kiedy babeczki wystygną wydrążyć w nich otwór, aby następnie napełnić go musem żurawinowym. Należy przy tym uważać, aby nie przebić się łyżeczką do spodu- trochę ciasta powinno zostać na dnie.
6.Wszystkie składniki na krem włożyć do miski i ubić do uzyskania sztywnego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na wierzch babeczek tak, aby minimalnie wystawał za brzeg babeczki. Można dodatkowo wierzch udekorować wiórkami kokosowymi.
7.Na górze babeczek położyć dowolną dekorację, która zmieści się w kuli. Mogą to być np. małe gałązki lub czekoladowe Mikołaje.
8.Przed nałożeniem kuli na babeczkę należy spuścić powietrze z balona i ewentualnie lekko obciąć otwór tak, aby móc nałożyć kulę na babeczkę i aby zmieściły się w środku ozdoby. Następnie delikatnie nałożyć kulę z żelatyny na wierzch babeczki.
Komentarze