babeczki kruche z pastą z zielonego groszku, jajkiem przepiórczym i krewetką w tempurze

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Przepis wymyśliłem na Wielkanoc, jako alternatywę dla tradycyjnych form podawania jajek. Przepiórcze są bardzo zdrowe i fajnie wyglądają

  • 4 godz.

Składniki:

  • babeczki kruche:

    mąka - 200 g
    masło 50 g
    jajko kurze - 1 szt
    proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
    sól - szczypta
    curry - 2 łyżeczki
    woda lodowata

    pasta z groszku:

    mrożony zielony groszek - 400 g
    oliwa - 3-4 łyżki
    czosnek - 1-2 ząbki
    łyżeczka soku z cytryny
    sól do smaku

    jajka przepiórcze - po połówce na każdą babeczkę

    krewetki sprawione 40/60(same ogonki) po sztuce na każdą babeczkę
    marynata:
    białe wino - 100 ml
    sok z cytryny - 2 łyżeczki
    czosnek - 3 ząbki
    sól - 1/2 łyżeczki

    tempura
    {może być zwykła panierka jajko i bułka tarta)
    olej do smażenia

    foremki do babeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Babeczki kruche z pastą z zielonego groszku, jajkiem przepiórczym i krewetką w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki umyć, osuszyć, zmieszać dokładnie składniki marynaty, czosnek zmiażdżyć i marynować krewetki przez około 2 godziny.

    w tym czasie szybko zagnieść kruche ciasto i wstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.

    Teraz należy groszek zblanszować na parze, tak, by nie stracił koloru, ale był miękki. Ostudzić, dodać pozostałe składniki pasty (czosnek zmiażdżyć), dokładnie wymieszać na jednolitą pastę, Odstawić pod przykryciem do lodówki, by się przegryzło.

    Ciasto rozwałkować na placek grubości około 4 mm i wypełnić foremki starannie dociskając do dna. Po nakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180 C piekarnika na około 25 minut. Powinno wystarczyć, by wyszły kruche i pyszne.

    Ugotować na twardo jajka przepiórcze, ostudzić, obrać ostrożnie ze skorupek i przepołowić.

    Krewetki otrząsnąć z marynaty, panierować w panierce lub tempurze i na głębokim oleju lub w woku obsmażyć na złoto.

    Gotowe babeczki po wyjęciu z foremek i ostudzeniu napełnić pastą z groszku, wcisnąć do każdej po połówce jajka przepiórczego i udekorować złocistą krewetką.
    Smacznego

Porady

Ciasto jest tylko przykładowe, każdy może użyć swojej wersji, jednak polecam dodatek curry, zdecydowanie lepiej się potem komponuje smakowo Ilość czosnku również do negocjacji:) aczkolwiek całkiem zeń zrezygnować nie można. Chyba nie pominąłem niczego, w kuchni zazwyczaj działam spontanicznie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować