Babeczki kolorowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

wszyscy sie nimi zajadaja i znikają szybciutko:)

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

    1/3 szklanki cukru pudru

    2 żółtka

    150 g masła

    cukier waniliowy

    Dodatkowo:

    budyń śmietankowy (ugotowany z mniejszej ilości mleka) (różowy i śmetankowy)

    dżem (smak wg uznania)

    owoce i posypki kolorowe do dekoracji
    groszki kolorowe

Babeczki kolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • baaabeczki 1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, następnie owinąć folią i wstawić do lodówki na jakieś 30 minut. Foremki do babeczek nasmarować masłem, dzięki temu babeczki łatwo będzie wyjąć z foremek. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować je na placek grubości ok pół centymetra, wyciąć kółka i wylepić nimi babeczki. Środek każdej babeczki można ponakłuwać widelcem. Piec ok 20-25 minut w 180 C aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu babeczek z piekarnika położyć je do góry nogami, wtedy powinny łatwo wyjść z foremek. Po wystudzeniu na dno każdej babeczki włożyć łyżeczkę dżemu i kilka łyżeczek budyniu. Babeczki można wypełnić samym budyniem, ewentualnie jeżeli wyjdzie nam zbyt gesty można go utrzeć z masłem na krem, trzeba tylko pamiętać o tym aby budyń całkowicie wystudzić zanim zacznie się go ucierać z masłem inaczej masa może się zważyć. Na koniec babeczki można udekorować owocami i groszkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy