Pyszne babeczki kokosowe z kwaskową nutą wiśni i orzeźwiającym aromatem mięty z ciasta przygotowanego na bazie kaszy manny. W sam raz na małe co nieco lub poczęstunek dla Gości.
1 godz. 20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 i 1/3 szklanki kaszy manny błyskawicznej
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
2/3 szklanki cukru
4 jajka
½ szklani oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g wiśni drylowanych (świeże lub z kompotu)
4 łyżki posiekanej świeżej mięty
1 szklanka wiórek kokosowych
Babeczki kokosowe z wiśniami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie i miętę przełożyć do wysokiego naczynia, wlać olej i zblendować składniki. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem. Dodać piure z wiśniami i miętą i całość wymieszać. Do składników wsypać wiórki kokosowe, kaszę mannę, proszek budyniowy i do pieczenia – ponownie wymieszać. Ciasto odłożyć na 15 – 20 min, by kasza napęczniała.
2.Następnie masę nałożyć do 20 foremek na babeczki (średnica 5 cm), które ułożyć w formie do pieczenia (39 x 29).
Komentarze