Babeczki kawowo - czekoladowe z chili

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wilgotne babeczki w wersji słodko - ostro:)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 10 foremek lub jedną dużą formę z kominem
    Ciasto:
    230g mąki
    220g cukru
    ¾ szklanki kakao
    1 szklanka maślanki naturalnej
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    2 duże jajka
    Cukier waniliowy
    1 szklanka zaparzonej z 4 łyżek kawy
    Szczypta chili w proszku

Babeczki kawowo - czekoladowe z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy i chili. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do foremek posmarowanych tłuszczem i obsypanych wiórkami kokosowymi. Piec ok. 20 – 25minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Dowolnie udekorować.

Porady

Czas pieczenia zmieni się w zależności od tego, jaka forma będzie wykorzystana do pieczenia ciasta. Można oczywiście zrezygnować z dodatku chili

Komentarze

Podobne przepisy