babeczki kawowe (z gorącą kawą)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jeśli lubicie kawę, to takie babeczki są jak najbardziej dla Was. Bardzo miękkie, wilgotne, z dodatkiem czekolady i gorącej kawy, którą wlewamy do ciasta. O tym, że są idealne do filiżanki kawy chyba nie muszę pisać...

  • 30 min

Składniki:

  • na 12 sztuk:
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    50 g kakao
    1 jajko
    1/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki maślanki
    1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej
    dodatkowo:
    75 g czekolady deserowej
    łyżka mleka
    wiórki z białej i mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki kawowe (z gorącą kawą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki kawowe przed pieczeniem 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 170*C około 15 minut. Wystudzić.
  • 2. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka posmarować babeczki i posypać wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kasza Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować