Babeczki kawowe z budyniem i czereśniami

0 (0 ocen)

Pyszny i szybki sposób na wykorzystanie sezonowych owoców .

Składniki:

  • Na około 25 – 30 babeczek:

    2 szklanki mąki krupczatki
    1/3 szklanki cukru pudru
    200g zimnego masła lub margaryny
    2 żółtka
    płaska łyżka kawy mielonej

    Oraz:

    1 budyń waniliowy
    500ml mleka
    do dekoracji tyle czereśni, ile wyjdzie nam babeczek

Babeczki kawowe z budyniem i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie foremki na babeczki posmarować odrobiną oleju za pomocą pędzelka. Po upływie pół godziny wyjąć ciasto z lodówki, formować z niego kulki rozmiaru dużego orzecha włoskiego i wylepiać nim foremki. Piekarnik nagrzać do 200ºC i piec babeczki ok. 15 minut, aż lekko się zrumienią.
  • 2. Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu (można użyć trochę mniej mleka, aby budyń był gęściejszy). Od razu po ugotowaniu nakładać po łyżce budyniu na każdą babeczkę i dekorować czereśnią.

Porady

Przed nałożeniem budyniu można posmarować każdą babeczkę odrobiną ulubionego dżemu lub marmolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy