Babeczki karmelowe na palonym maśle z kaki i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób

To jedne z najlepszych i moich ulubionych babeczek, które piekłam już mnóstwo razy. Ich recepturę tak udoskonaliłam, że naprawdę ten zapach i karmelowo-maślany smak jest... obłędny. Do środka możecie dodać swój ulubiony owoc, lecz soczyste kaki w tym przypadku również świetnie pasuje. Właśnie to połączenie bardzo lubię!

  • 35 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    100g masła
    50g śmietanki kremówki
    1 jajko
    150g mąki pszennej/orkiszowej
    100g cukru kokosowego (*)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    1 owoc kaki
    Kruszonka:
    50g cukru kokosowego
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki karmelowe na palonym maśle z kaki i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruszonkę.
    Cukier z masłem i mąką połączyć palcami tak, aby całość przypominała "mokry piasek".
    Powstałą kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania babeczek.
    Przygotować palone masło.
    Masło umieścić w rondelku i podgrzewać (co chwilę przemieszać) - aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni pojawią się ciemne kropeczki.
    Babeczki.
    Jajko wymieszać z cukrem i śmietanką, a następnie dodać przestudzone masło oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać kaki uprzednio obrane i pokrojone w kostkę.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
    Każdą babeczkę obficie posypać kruszoną.
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Gotowe wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Porady

(*) Cukier kokosowy nadaje babeczkom karmelowego i wyjątkowego posmaku. W ostateczności możecie użyć ksylitolu lub zwykłego, lecz wtedy ciastka stracą odrobinę na smaku i nie będą już karmelowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować