Babeczki karmelowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babeczki z kremem karmelowym i nadzieniem solony karmel.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BABECZKI:
    175g masła w temp. pokojowej
    125g cukru,
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    3 jajka,
    175g mąki pszennej typ 450
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    250ml śmietanki 36%,
    150g serka mascarpone schłodzonego
    90g czekolady karmelowej,

    DODATKOWO:
    12 łyżeczek masy kajmakowej,
    Małe czekoladki,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Karmel

Babeczki karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do połączenia. Schłodzić przez noc w lodówce.
  • 2. Babeczki: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Dodać jajka i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty i wsypać suche składniki. Wymieszać do połączenia.
  • 3. Ciasto wykładać do papilotek do 1/2 wysokości. Piec w 180 st. góra-dół około 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć i wystudzic.
  • 4. Schłodzony krem karmelowy ubić na sztywno z mascarpone. W babeczkach wydrążyć otwory i włożyć w nie kajmak. Na górę wycisnąć krem za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki. Na górę można nałożyć małe czekoladki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować