Babeczki kakaowo orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodatkiem mielonych orzechów, cynamonu i skórki pomarańczowej. Można polać je polewą lub lukrem i dowolnie udekorować - pychotka.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 20dag masła
    25dag cukru
    1 cukier waniliowy
    6 jajek
    45dag mąki pszennej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    5dag mielonych orzechów włoskich
    0,5 szkl mleka

    Do ciemnego ciasta:
    3 pełne łyżki kakao
    2 pełne łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    4 łyżki mleka
    1 łyżka skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki kakaowo orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy i mleko. Całość zmiksować na jednolitą masę.
    Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3.
    Większą część ciasta – jasną, wyłożyć do formy na muf inki.

    Do mniejszej części ciasta dodać kakao, cukier, cynamon, mleko skórkę pomarańczową. Całość dobrze wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto. Delikatnie zamieszać widelcem.

    Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 35-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzone babeczki wyjąć z formy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kakao Orzechy Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować