Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodatkiem mielonych orzechów, cynamonu i skórki pomarańczowej. Można polać je polewą lub lukrem i dowolnie udekorować - pychotka.
Babeczki kakaowo orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy i mleko. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3.
Większą część ciasta – jasną, wyłożyć do formy na muf inki.
Do mniejszej części ciasta dodać kakao, cukier, cynamon, mleko skórkę pomarańczową. Całość dobrze wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto. Delikatnie zamieszać widelcem.
Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 35-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzone babeczki wyjąć z formy.
Komentarze