Babeczki kakaowo-miętowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Orzeźwiające babeczki dla fanów mięty i nie tylko. Są idealne na upalne dni.

  • 50 min

Składniki:

  • - 300g mąki,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 150g cukru,
    - 50g masła,
    - 1 jajo,
    - 1 szklanka mleka,
    - 1 łyżka kakao,
    - 1 łyżka esencji smakowej miętowej

Babeczki kakaowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wbić jajo, wlać szklankę mleka, roztopione masło i wszystko zmiksować na gładka masę. Podzielić na dwie równe porcje: do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać mikserem, do drugiej esencję miętową i również połączyć w jednolitą masę. Do foremek na babeczki nakładać na przemian po jednej łyżeczce ciasta kakaowego i miętowego, i tak do 2/3 wysokości foremek. Piec w 180°C 30-40 min.

Porady

Ciasto kakaowe należy odrobinę rozrzedzić dodając mleka, aby konsystencją nie różniło się od ciasta miętowego.

Komentarze

Podobne przepisy