Galaretki do zrobienia dosłownie w pięć minut nie licząc czasu tężenia. Deser prosty, szybki i lekki. Z małą ilością cukru. Wykorzystałam kawałki czekolady którą zrobiłam sobie wcześniej do tortu i przechowywałam ją w lodówce.
Babeczki jogurtowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myję, obieram i miksuje blenderem.Żelatynę zalewam łyżką wody zimnej. Jak spęcznieje dolewam 4 łyżki wody gorącej, wstawiam do miseczki z wodą gorącą żeby dobrze się rozpuściła. Dolewam do truskawek. Od masy odlewam 1/4 ilości będzie potrzebna później. Pozostałą większą cześć łącze z jogurtem i cukrem pudrem.
2.Do silikonowych foremek wkładam po całej truskawce.
3.Zalewam masą jogurtową i na końcu masę truskawkową którą odlałam wcześniej. Galaretki wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień wstawiam na kilka sekund foremki do gorącej wody wtedy galaretki wyjdą bardzo łatwo.
Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Dekoruję babeczki czekoladą i miętą. Kilka truskawek miksuję blenderem i polewam nimi talerz i galaretki.
Komentarze