Babeczki jogurtowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Galaretki do zrobienia dosłownie w pięć minut nie licząc czasu tężenia. Deser prosty, szybki i lekki. Z małą ilością cukru. Wykorzystałam kawałki czekolady którą zrobiłam sobie wcześniej do tortu i przechowywałam ją w lodówce.

  • 12 godz.

Składniki:

  • 30 dkg truskawek

    3 łyżki jogurtu greckiego

    1 łyżeczka cukru pudru

    1/2 szklanki śmietany kremówki 36 %

    dekoracje z czekolady

    listki mięty

    3 łyżeczki żelatyny


Babeczki jogurtowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki zmiksowane 1. Truskawki myję, obieram i miksuje blenderem.Żelatynę zalewam łyżką wody zimnej. Jak spęcznieje dolewam 4 łyżki wody gorącej, wstawiam do miseczki z wodą gorącą żeby dobrze się rozpuściła. Dolewam do truskawek. Od masy odlewam 1/4 ilości będzie potrzebna później. Pozostałą większą cześć łącze z jogurtem i cukrem pudrem.
  • truskawki w foremce 2. Do silikonowych foremek wkładam po całej truskawce.
  • galaretka po stężeniu 3. Zalewam masą jogurtową i na końcu masę truskawkową którą odlałam wcześniej. Galaretki wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień wstawiam na kilka sekund foremki do gorącej wody wtedy galaretki wyjdą bardzo łatwo.


    Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Dekoruję babeczki czekoladą i miętą. Kilka truskawek miksuję blenderem i polewam nimi talerz i galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy