Babeczki maślane w kształcie jabłek z kremem z ricotty. Do przygotowania ich można zaprosić dzieci, będą miały fajną zabawę.
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1/3 kostki masła
1 i 1/2 proszku do pieczenia
2 jajka
1 - 2 jabłka
Krem i dodatki:
250 g ricotty
3-4 łyżki cukru pudru
cukier barwiony na czerwono i zielono
kilka paluszków
kilka liści np. mięty
małe czekoladowe kuleczki lub pastylki
Babeczki "jesienne jabłuszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki suche wymieszać w jednej misce. W drugiej zmiksować jajka z maślanką, stopionym oraz wystudzonym masłem.
Połączyć suche z mokrymi i na końcu dodać starte na średnich oczkach jabłko. Ciasto przełożyć do papilotek (najlepiej czerwonych lub zielonych) lub foremek silikonowych, napełnić do 2/3 wysokości i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 20 minut. Wystudzić.
Jeśli babeczki będą za wysokie lekko ściąć wierzch. Ricottę utrzeć z cukrem pudrem. (Cukru dodać wg uznania). Ja do kremu dodatkowo dodałam trochę żółtego barwnika, aby złamać biel serka. Nałożyć na wierzch przygotowany krem i odwracając docisnąć w miseczce z barwionym cukrze, formując przy tym kształt koła.
W środek włożyć kawałek paluszka - to nasz ogonek, a po bokach listki mięty. Łyżeczką ubrać trochę kremu i włożyć czekoladowe kuleczki jako pestki.
Komentarze