Babeczki "Jesienne jabłuszka"

0 (0 ocen)

Babeczki maślane w kształcie jabłek z kremem z ricotty. Do przygotowania ich można zaprosić dzieci, będą miały fajną zabawę.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka maślanki
    1/3 kostki masła
    1 i 1/2 proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 - 2 jabłka

    Krem i dodatki:
    250 g ricotty
    3-4 łyżki cukru pudru
    cukier barwiony na czerwono i zielono
    kilka paluszków
    kilka liści np. mięty
    małe czekoladowe kuleczki lub pastylki

Babeczki "jesienne jabłuszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche wymieszać w jednej misce. W drugiej zmiksować jajka z maślanką, stopionym oraz wystudzonym masłem.
    Połączyć suche z mokrymi i na końcu dodać starte na średnich oczkach jabłko. Ciasto przełożyć do papilotek (najlepiej czerwonych lub zielonych) lub foremek silikonowych, napełnić do 2/3 wysokości i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 20 minut. Wystudzić.
    Jeśli babeczki będą za wysokie lekko ściąć wierzch. Ricottę utrzeć z cukrem pudrem. (Cukru dodać wg uznania). Ja do kremu dodatkowo dodałam trochę żółtego barwnika, aby złamać biel serka. Nałożyć na wierzch przygotowany krem i odwracając docisnąć w miseczce z barwionym cukrze, formując przy tym kształt koła.
    W środek włożyć kawałek paluszka - to nasz ogonek, a po bokach listki mięty. Łyżeczką ubrać trochę kremu i włożyć czekoladowe kuleczki jako pestki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy