Babeczki jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babeczki, które wymyśliłam sobie, by sprawić radość mojej córeczce, a ucieszyły też inne osoby.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    1/2 szklanki rozpuszczonego masła
    1/3 szklanki mleka
    1 1/2 jabłka

Babeczki jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczka jabłkowa 1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy razem. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z jogurtem i mlekiem, a następnie stopniowo dodajemy przestudzone masło (jeśli będzie zbyt gorące jajeczno - jogurtowa masa zacznie się ścinać, a to zdecydowanie zły objaw :-( ) Masę przelewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia składników.
  • 2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy. Następnie nakładamy ciasto do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut.

Porady

Dla bezpieczeństwa i pewności, że ciasto na pewno jest upieczone należy to sprawdzić pod koniec pieczenia patyczkiem - wbity i wyjęty z babeczki powinien być suchy. W ten sposób można sprawdzać wszystkie ciasta babkowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy