Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Świetna przekąska na przykład na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Może być też propozycją ciepłej kolacji.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    50g świeżych drożdży
    3 ugotowane ziemniaki
    3 łyżki ciepłego mleka
    3 łyżki śmietany kremówki
    3 łyżki ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    1 płaska łyżeczka ostrej papryki
    1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
    szczypta soli morskiej
    szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego

    Farsz:
    220 g marchwi
    1 brokuł
    2 łyżki oliwy z oliwek

Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Z przesianej mąki, drożdży, mleka i wody robimy zaczyn. Po chwili dodajemy roztarte (zimne) ziemniaki i przyprawy. Wyrabiamy lekko klejące ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Obgotowana marchewka 2. W tym czasie obraną i umytą kroimy w kostkę. Zagotowujemy wodą, odrobinę solimy, wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i obgotowujemy, aby była al'dente.
  • Blanszowany brokuł 3. Brokuł dzielimy na małe różyczki, płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Krótko blanszujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oliwy z oliwek.
  • Układamy warstwami 4. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym.
    Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Porady

Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem

Komentarze

Podobne przepisy