Babeczki "Figa z makiem"

0 (0 ocen)

Babeczki makowe na bazie białek, a w nich suszone figi. Wszystko fajnie chrupie i w tym przypadku figa z makiem to coś całkiem smacznego :)

Składniki:



  • ok 500g fig suszonych
    wino czerwone
    8 białek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka maku
    200g masła
    50g czekolady gorzkiej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Wina

Babeczki "figa z makiem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ynij3l 1. Figi zalać winem i odstawić na parę godzin. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
  • image-2av0qfn 2. Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać porcjami cukier, aż całkowicie się rozpuści. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać. Wsypać mak i powtórzyć czynność. Wlać powoli rozpuszczone masło i wmieszać w ciasto. Objętość znacznie się zmniejszy.
  • image-2bbfb7e 3. Wlewać ciasto łyżką do foremek na muffinki. Wciskać do środka odsączoną figę. Przykryć masą owoc. Piec w 180*C przez ok 30min. Rozpuścić czekoladę i ozdobić wystudzone babeczki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Mak Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować