Babeczki dyniowo cynamonowe

0 (0 ocen)

Pyszne babeczki, w których można przemycić dziecku trochę warzyw. Idealne również do kawy.

Składniki:

  • Suche składniki:
    2 szkl mąki
    1/3 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku szczypta soli
    1 płaska łyzka cynamonu
    1 łyżka cukru waniliowego

    Mokre składniki:
    1 jajko
    1/4 szkl oleju
    3/4 szkl mleka

    1 1/2 szkl dyni startej na drobnych oczkach
    garść orzechów włoskich siekanych
    garść pestek z dyni
    cukier puder do posypania

Babeczki dyniowo cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki dyniowo cynamonowe 1. Składniki suche wymieszać w jednej misce, w drugiej mokre. Następnie mokre wlać do suchych, wymieszać, dodać dynię i ponownie zamieszać.

    Ciasto podzieliłam na 2 części. Do jednej wsypałam orzechy, do drugiej pestki dyni (odłożyłam trochę do posypania).

    Ciasto nakładać do papierowych lub silikonowych foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Część babeczek posypałam pestkami dyni.
  • 2. Piec ok 20-25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Wyszło mi 18 babeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy