Babeczki dyniowe z orzechami

4.48 (181 ocen)

Puszyste, wilgotne z chrupiącymi orzechami. Przepyszne jesienne babeczki do kawy, dla dzieciaków, do podjadania... Przepis z bloga kwestiasmaku.pl po moich modyfikacjach.

Składniki:

  • (na 12 sztuk)
    330 g pieczonej dyni
    skórka starta z cytryny
    100 g masła
    2 jajka
    250 g mąki
    2 łyżeczki sody
    ¼ łyżeczki soli
    150 g cukru
    40g mąki ziemniaczanej
    pół szklanki dowolnych orzechów
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki dyniowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki dyniowe z orzechami 1. Pieczemy dynię: dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.
  • Babeczki dyniowe z orzechami 2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
    W misce wymieszać sypki składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mąkę ziemniaczaną.
    Masło roztopić, ostudzić i wymieszać ręcznie z jajkami oraz skórką z cytryny. Dodawać kolejno mus dyniowy oraz sypkie składniki. Wymieszać.
  • Babeczki dyniowe z orzechami 3. Nałożyć ciasto do papilotek do ¾ wysokości. Posypać grubo posiekanymi orzechami.
  • Babeczki dyniowe z orzechami 4. Piec przez 25 - 30 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować