Babeczki drożdżowe z wkładką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

pyszne choć proste w przygotowaniu babeczki wytrawne

Składniki:

  • Ciasto :
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
    3 łyżki jogurtu greckiego
    1,5 szk ciepłej wody
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    Nadzienie :
    300 g mielonki tyrolskiej
    1 cebula
    100 serka topionego ( powinien być jak najtwardszy )
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    chili do smaku
    Dodatkowo :
    odrobina mleka
    mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Babeczki drożdżowe z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ). Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie.
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie.. W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem.
  • 3. Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia. Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno. ( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować