Babeczki drożdżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Jak co roku w sezonie trzeba zawsze coś przygotować słodkiego. Korzystając z truskawek przygotowałam truskawkowe babeczki.

Składniki:

  • drożdże - 30 g
    margaryna - 50 g
    mąka - 1 szkl
    cukier - 1,5 łyżki
    cukier waniliowy - 1 opak
    jajka -1 szt
    truskawki - 12 szt
    mleko - 75 ml
    tłuszcz do foremek
    KRUSZONKA
    cukier - 2 łyżki
    margaryna - 30 g
    mąka - 60 g
    cukier puder do posypania babeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlać mleko, dodać margarynę i oba cukry, zagotować, lekko ostudzić.
  • 2. Do miski pokruszyć drożdże, dodać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać.
  • 3. Następnie dodać mąkę, jajko i resztę mleka, zagnieść gładkie ciasto.
  • 4. Ciasto powinno odchodzić od rąk.
    Odstawić ciasto na kilka minut do wyrośnięcia.
  • 5. Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki.
  • 6. Formy do babeczek, wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
  • Babeczki drożdżowe z truskawkami 7. Odrywać kawałki ciasta, z każdego kawałka zrobić kulkę, lekko spłaszczyć na dłoni, włożyć do środka po jednej truskawce i dobrze sklejać ciasto, formując kuleczki.
  • Babeczki drożdżowe z truskawkami 8. Kuleczki układać w foremkach, odstawić do wyrośnięcia babeczek.
  • 9. KRUSZONKA
    Do miski wyłożyć schłodzoną margarynę, dodać cukier i mąkę, rękoma rozetrzeć na kruszonkę.
  • 10. Babeczki posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 C.
  • 11. Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować