Babeczki drożdżowe z niespodzianką

0 (0 ocen)

Babeczki przyrządzam specjalnie dla mojego męża, żeby w drodze do pracy mógł coś przegryźć.

Składniki:

  • Robiąc babeczki zawsze podwajam ilość składników, gdyż są tak dobre, że znikają dużo szybciej niż się je robi :) Z tej ilości składników wychodzą mi przeciętnie 4 blaszki do pieczenia
    Składniki na ciasto :
    - 1 kg mąka pszenna
    - 100g drożdże
    - do 8 łyżek cukru (zależy od gustu)
    - Margaryna ( roztopiona kostka ) Palma z murzynkiem
    - 2 szklanki mleka
    - 4 jajka
    - 2 cukry waniliowe
    - 2 szczypty soli

    Składniki na nadzienie:
    - mleko ok. 6 szklanek
    - rodzynki do 250g
    - 4 budynie ( smak ulubiony )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki drożdżowe z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru i połączyć z ciepłym mlekiem.
    Pozostawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru, cukry waniliowe, 2 szczypty soli, 2 całe jajka, 2 żółtka oraz wyrośnięte drożdże.
    Wyrabiając ciasto dodać roztopioną margarynę tak, żeby dało się zagnieść ciasto. Gdy ciasto odchodzi od ręki przykryć je płócienną ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

    Nadzienie

    Budynie ugotować wedle przepisu na opakowaniu w 6 szklankach mleka.
    Do gotowego budyniu dodać rodzynki sparzone gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta i rozsmarować na nich nadzienie. Zwinąć jak roladę.
    Powstałe rolady pokroić w paski o grubości do 2 cm.
    Babeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt blisko siebie ( żeby się nie skleiły w trakcie pieczenia). Wierzch każdej babeczki posmarować rozkłóconym białkiem i pozostawić do wyrośnięcia.
    Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do temp.200st.C przez 15-20 minut (aż się zarumienią).
    Gotowe babeczki można zjeść na ciepło bądź po ich wystudzeniu.
    Ja zawsze podaję je w kilku wersjach: same, z cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym, z bitą śmietaną czy z owocami , wszystko zależy od pomysłu.

    Życzę smacznego!!!

Porady

W tak ciepłe dni w środku lata bułeczki robi się w tempie ekspresowym, gdyż drożdże szybko wyrastają. Babeczki smakują najbardziej w ciągu 2 dni od ich upieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować