Babeczki drożdżowe z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach i odstawić w chłodne miejsce.
Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić, dodać mleko i podgrzać aby było lekko ciepłe, dodać do mąki. Na koniec wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka formować placuszek, nałożyć po 2 maliny i łyżeczkę jagód, posypać odrobiną cukru. Zlepić i uformować kuleczkę. Formę na muffinki posmarować olejem i wkładać do każdego otworu babeczkę. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Babeczki piec ok 15-20 minut do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze