Babeczki drożdżowe z malinami i kruszonką

0 (0 ocen)

Przepyszne i mięciutkie maleństwa z chrupiącą kruszonką i owocowym wnętrzem. Idealny letni deser.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki pszennej
    7 g drożdży instant
    szczypta soli
    1/2 szkl cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szkl mleka
    80 g masła
    jajko

    Nadzienie:
    1/2 l malin
    1/4 l jagód
    cukier do smaku

    Kruszonka:
    50 g masła
    10 łyżek mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią

    jajko do posmarowania
    cukier puder do posypania

Babeczki drożdżowe z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach i odstawić w chłodne miejsce.

    Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić, dodać mleko i podgrzać aby było lekko ciepłe, dodać do mąki. Na koniec wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka formować placuszek, nałożyć po 2 maliny i łyżeczkę jagód, posypać odrobiną cukru. Zlepić i uformować kuleczkę. Formę na muffinki posmarować olejem i wkładać do każdego otworu babeczkę. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
    Babeczki piec ok 15-20 minut do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy