Babeczki drożdżowe z konfiturą wiśniową

0 (0 ocen)

Dzieci uwielbiają takie babeczki, choć dorośli też nie pogardzą do kubka zimnego mleka :)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki + do podsypywania
    2 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    4 łyżki cukru
    120 g masła
    2jajka
    1 żółtko
    15-16 łyżeczek konfitury wiśniowej
    różowy lukier
    motylki cukrowe do dekoracji


Babeczki drożdżowe z konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukru i odrobinę ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostały cukier i ciepłe mleko oraz roztrzepane jajka z żółtkiem. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo roztopione, ostudzone masło. Gdy ciasto będzie odchodziło od rąk przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na ok.1 godz.)
  • babeczki przed rośnięciem 2. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść. W dłoni uformować niewielki placuszek z ciasta, położyć płaską łyżeczkę konfitury i zwinąć w pączusia. Łączeniem w dół każdą kuleczkę przełożyć do papierowych papilotek oraz do foremki na muffiny. Odstawić w ciepłe miejsce,na ok.40 minut, aby ciasto podwoiło swą objętość.
  • 3. Następnie babeczki przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok.20 minut do zrumienienia. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać motylkami cukrowymi. Smacznego!


Porady

* z podanych składników wychodzi ok.15-16 sztuk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy