Babeczki drożdżowe z kapustą i grzybami

  • wyświetlono: 130 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zamiast pasztecików czy krokietów – małe kuleczki drożdżowe, pieczone w foremkach do babeczek. Nadziane postnym farszem, podane z czerwonym barszczem może stanowić jedno z dań wigilijnych.

  • 5 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

Składniki na 20 sztuk:
20 foremek do pieczenia babeczek
Ciasto:
30 dag mąki
2 dag świeżych drożdży
½ szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Sól do smaku
1 duże jajko
1 małe jajko do posmarowania babeczek
1 łyżka sezamu do posypania babeczek
½ łyżeczki cukru
Olej do natłuszczenia foremek
Nadzienie:
60 dag kiszonej, odsączonej kapusty
1 garść suszonych grzybów(u mnie grzyby, podgrzybki)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 średnia cebula
Sól, pieprz do smaku
1 listek laurowy

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczki drożdżowe z kapustą i grzybami

  • 1. Wykonanie: kapustę dobrze wymoczyć, ugotować z listkiem laurowym, dobrze osączyć. Grzyby wcześniej wymoczyć, ugotować. Dobrze osączyć. Cebulę zeszklić na oleju. Wszystkie składniki farszu przepuścić przez maszynkę o grubym sitku, doprawić dobrze solą i pieprzem.
    Do miski przesiać mąkę, dodać ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże. Zamieszać widelcem, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać sól do smaku, olej i rozkłócone jajko, dobrze wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Foremki natłuścić. Z ciasta odrywać małe porcje ciasta, spłaszczyć, na środku ułożyć porcję farszu, skleić babeczki, ułożyć w foremce. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by babeczki wyrosły. Następnie posmarować babeczki rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni na rumiany kolor około 25 minut.

Porady

1.zamiast sezamu można posypać bułeczki kminkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapustagrzybyzdrowe daniedomowy wypiekciasto drożdżowe.

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Rogale z kapustą i mięsem

Takie rogale są doskonałe na zimno...

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, serem i salami

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, serem...

Bardzo fajna przekąska. Pyszne...

Babeczki z pieczarkami i serem

Dodane przez: Kasia_S

Babeczki z pieczarkami i serem

smak mojego dzieciństwa to były...

Paszteciki z soczewicą i grzybami

Dodane przez: czarrna

Paszteciki z soczewicą i grzybami

Paszteciki na wigilijny stół :)

Drożdżowe zawijańce z kiełbaską wiedeńską i serem

Dodane przez: ankad21

Drożdżowe zawijańce z kiełbaską wiedeńską...

Pyszna przekąska zrówno na ciepło...

PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM

Drożdżowe wypieki uwielbiam zarówno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE