Babeczki są przepyszne, lekkie i takie... chrupiące. Czekolada wręcz rozpływa się w ustach, a orzechy i nuta kawy - nadają cudownego aromatu i niepowtarzalnych doznań smakowych.
Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem ubić na bardzo puszystą i białą masę.
2.Następnie dodać kakao, kawę i po wymieszaniu ziarna ekspandowane.
Całość delikatnie wymieszać (łyżką) tak, aby każde ziarenko było dokładnie oblepione ciastem jajecznym.
3.Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę i orzechy.
4.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (prawie całe; babeczki podczas pieczenia odrobinę urosną) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
5.Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciastka ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
(Inaczej środek może odrobinkę opaść.)
6.Po tym czasie każdą babeczkę posmarować roztopioną (z dodatkiem mleka) czekoladą oraz udekorować kawałkami orzechów.
(Dodatkowo ułożyłam po ziarenku kawy.)
Komentarze