Babeczki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Mocno czekoladowe i bajecznie puszyste muffinki swoim smakiem przypominające brownie. Z pewnością zasmakują niejednemu łasuchowi.

  • 35 min

Składniki:

  • 170 g mąki
    50 g kakao
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    200 g margaryny
    4 jajka
    200 g cukru(w tym 16 g cukru waniliowego)
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    ok. 40 gram gorzkiej czekolady 60%
    szczypta soli

Babeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao; dodać szczyptę soli.
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, powoli zmniejszając obroty miksera.
  • 3. Dodać suche składniki, wyrobić krótko mikserem do powstania jednolitej masy, dodać jogurt i wymieszać.
  • 4. Czekoladę poszatkować na grube kawałki, po czym wrzucić je do masy i delikatnie wymieszać.
  • 5. Masę przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, piec 25 min. w 180ºC.

Porady

Ostudzone babeczki można dodatkowo polać zatemperowaną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy