Babeczki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

A oto kolejny pomysł na babkę na świąteczny stół, mocno czekoladowe z dodatkiem kawy i siekanej czekolady, pyszności wypróbujcie :). Ja upiekłam w małych formach by mieć malutkie babeczki, zawsze takie piekę przed Wielką Sobotą i rozdaje znajomym do koszyczków :).

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    szczypta soli
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    120 g masła
    150 g cukru pudru
    2 jajka
    100 ml kwaśnej śmietany 18%
    50 g posiekanej czekolady gorzkiej lub kropelek do zapiekania

Babeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z sodą i solą, śmietanę i miksujemy. Mieszamy z czekoladą. Napełniamy natłuszczone i oprószone mąką foremki do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 C około 25 minut do tzw. suchego patyczka, studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy :).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy