Mocno czekoladowe babeczki, idealnie pasują do kawy lub herbaty. Może wyglądają zwyczajnie na zewnątrz lecz smak powinien zadowolić osoby lubiące czekoladę i kakao. Babeczki można obsypać cukrem pudrem, polukrować lub polać dowolną polewą.
Składniki:
40 dag mąki
11 dag miękkiego masła
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
23 dag cukru
1 łyżka miodu
2 jajka
200 ml mleka (dodałam 100 ml mleczka kokosowego i 100 ml zwykłego)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Babeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać.
Masło, cukier i miód utrzeć na jednolitą masę.
Ucierając dodać jajka i stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem.
Na koniec wmieszać pokrojoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Odradzam czekoladę mleczną, gdyż roztopi się i ciasto ją wchłonie. Mleczna czekolada sprawdzi się jako polewa do upieczonych już babeczek.
2.Ciasto wkładać do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Czas pieczenia dostosować do swego piekarnika. Babeczki sprawdzać drewnianym patyczkiem, suchy patyczek to już upieczone.
Z podanych składników wychodzi 24 babeczki (papilotki: średnica 7 cm, wysokość 3 cm).
Komentarze