Babeczki czekoladowe

0 (0 ocen)

Mocno czekoladowe babeczki, idealnie pasują do kawy lub herbaty. Może wyglądają zwyczajnie na zewnątrz lecz smak powinien zadowolić osoby lubiące czekoladę i kakao. Babeczki można obsypać cukrem pudrem, polukrować lub polać dowolną polewą.

Składniki:

  • 40 dag mąki
    11 dag miękkiego masła
    3 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    23 dag cukru
    1 łyżka miodu
    2 jajka
    200 ml mleka (dodałam 100 ml mleczka kokosowego i 100 ml zwykłego)
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Babeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać.
    Masło, cukier i miód utrzeć na jednolitą masę.
    Ucierając dodać jajka i stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem.
    Na koniec wmieszać pokrojoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Odradzam czekoladę mleczną, gdyż roztopi się i ciasto ją wchłonie. Mleczna czekolada sprawdzi się jako polewa do upieczonych już babeczek.
  • 2. Ciasto wkładać do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości.
    Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Czas pieczenia dostosować do swego piekarnika. Babeczki sprawdzać drewnianym patyczkiem, suchy patyczek to już upieczone.
    Z podanych składników wychodzi 24 babeczki (papilotki: średnica 7 cm, wysokość 3 cm).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy