Babeczki czekoladowe

0 (0 ocen)

Fantastyczne czekoladowe ciasto udekorowane maślanym kremem czekolodowo-orzechowym, a to wszystko skropione sosem czekoladowym. Przepis na ciasto pochodzi z książki The Hummingbird Bakery Cookbook, ale wprowadziłam do niego swoje zmiany.

Składniki:

  • Babeczki

    100g mąki tortowej
    20g kakao
    140g drobnego cukru
    1 1/2 proszku do pieczenia
    szczypta soli
    40g masła w temperaturze pokojowej
    120ml maślanki
    1 jajko

    Krem maślany:

    150g masła w temperaturze pokojowej
    300g cukru pudru
    2-3 łyżki kremu czekoladowo-nugatowego
    50ml letniego mleka

    Dodatkowo:

    sos czekoaldowy

Babeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło zmiksować razem do konsystencji mokrego piasku.
  • 3. Powoli dolać maślankę i miksować tak długo, aż składniki dobrze się połączą. Dodać jajko, dobrze zmiksować.
  • 4. Masę przelać do papilotek do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić.
  • 5. Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masą. Dodawać na zmianę mleko i krem czekoladowo-nugatowy i dokładnie zmiksować.
  • 6. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i dekorować babeczki. Wykończyć sosem czekoladowym i pralinami.

Porady

Babeczki należy przechowywać w lodówce, jednak co najmniej 30 minut przed podaniem należy wystawić je do temperatury pokojowej. Wtedy krem będzie smaczniejszy.

Komentarze

Podobne przepisy