Babeczki cytrynowo-borówkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To smakowita przekąska ,która posmakuje gościom i domownikom.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1szklanka=250ml

    Składniki muffinek:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    1 szklanka maślanki
    pół szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody
    duża szczypta soli
    3 łyżki startej skórki z cytryny

    składniki kruszonki:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 kostki zimnego masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru migdałowego
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Ponadto:
    Szklanka drobnych borówek
    1-2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki cytrynowo-borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę posiekaj i zagnieć, tak, aby powstały drobne kawałki. Przełóż do zamrażarki na około 35 minut.
  • 2. Składniki ciasta doprowadź do temperatury pokojowej. Do miski wsyp składniki suche: mąkę, cukier puder , sodę, proszek, sól i mieszaj łyżką. Do osobnej miski dodaj składniki mokre: jajka, maślankę, olej i także wymieszaj łyżką. Następnie składniki mokre dodaj do suchych, dodaj na końcu skórkę z cytryny i mieszaj krótko łyżką, aż do połączenia. Ciasto wlej do 3/4 wysokości papierowych foremek na muffinki. Borówki przepłukaj,osusz, obtocz w bułce tartej i powkładaj do muffinek. Zmrożoną kruszonkę wyłóż na wierzch muffinek. Piecz ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować