Gdy się chce czegoś słodkiego na już, zaraz to babeczki są najlepszym sposobem na zapokojenie tej zachciewajki. A dodatek soczystych rumianych czereśni to strzał w 10!, serdecznie polecam.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
180 g jogurtu naturalnego
100 ml oleju rzepakowego
100 g cukru
220 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka rozm. M
12 cm skórki z cytryny
120 g czereśni ( waga bez pestek)
cukier puder do posypania
Babeczki cytrynowe z czereśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przelać jogurt, dodać olej i roztrzepane jajka. Wymieszać.
2.Cytrynę wyszorować. Następnie obieraczką do ziemniaków zdjąc z owocu kawałek skórki o długości około 10-12 cm i drobniutko posiekać. Następnie dodać do mokrych składników i wymieszać.
3.W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić pestek i ogonków.
Do suchych składników dodać mokre oraz czereśnie. Wymieszać.
4.Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem na 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnik ado 180 st i piec około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze