Babeczki cytrynowe z czereśnią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gdy się chce czegoś słodkiego na już, zaraz to babeczki są najlepszym sposobem na zapokojenie tej zachciewajki. A dodatek soczystych rumianych czereśni to strzał w 10!, serdecznie polecam.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego
    100 ml oleju rzepakowego
    100 g cukru
    220 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka rozm. M
    12 cm skórki z cytryny
    120 g czereśni ( waga bez pestek)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Muffinki

Babeczki cytrynowe z czereśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jogurt + olej 1. Jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
    Do miseczki przelać jogurt, dodać olej i roztrzepane jajka. Wymieszać.
  • skórka z cytryny 2. Cytrynę wyszorować. Następnie obieraczką do ziemniaków zdjąc z owocu kawałek skórki o długości około 10-12 cm i drobniutko posiekać. Następnie dodać do mokrych składników i wymieszać.
  • czereśnie 3. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
    Czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić pestek i ogonków.

    Do suchych składników dodać mokre oraz czereśnie. Wymieszać.
  • wypełnić ciastem 4. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem na 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnik ado 180 st i piec około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Wyjąć, ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować