Babeczki cytrynowe

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Przepis na tradycyjna babkę cytrynową wykorzystany nieco inaczej

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    200g masła
    1 cytryna
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W tym czasie roztapiamy masło, ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok (wcześniej sparzamy ją wrzątkiem).
  • 2. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo obie mąki i proszek, skórkę i 3/4 soku, a na koniec - nie przerywając ucierania - letnie masło.
  • 3. Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
    Gotowe i lekko przestudzone babeczki smarujemy lukrem.
  • 4. Lukier: pozostawiony sok z cytryny łączymy z cukrem pudrem i dokładnie mieszamy; rozprowadzamy na babeczkach pędzelkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować