Babeczki cytrynowe

0 (0 ocen)

pyszne, nie za słodkie, cytrynowe :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    115 g masła
    3/4 szklanki cukru
    2 duże jajka
    skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
    pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%

Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
  • 2. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • 3. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu.
  • 4. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksować.
  • 5. Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  • 6. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości.
  • 7. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • 8. Wyjąć, wystudzić na kratce.
  • 9. Udekorować według własnego uznania.

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy